fredag 23 maj 2008

Sionismen och Israels ekonomiska under

Måste medge att jag alltid fascinerats av Mellanösterns enda demokrati, ljuset i ett kompakt kvinnoförnedrande mörker. Catrin Ormestads artikel om hur sionismen är död är mångtydig, men kanske har hon rätt i att sionismen är döende. Något som saknas i artikeln är det ekonomiska perspektivet: Israel formligen blomstrar finansiellt. Hur är det möjligt trots allt tjafs med araberna? Svårt att svara kort på, men en ledtråd är Israels ledande ställning inom IT och IT-relaterad teknologi. Det i sin tur har säkert något att göra med judars tongivande ställning inom forskning (ett exempel är hur kraftigt överrepresenterade de är bland nobel-pristagare). Och den mest intressanta kopplingen är helt klart den nästintill dumdristiga självsäkerhet som präglade och drev på den sionistiska rörelsen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

äntligen någon som förstått varför man ska gå i kamp för Israel och dess utveckling...

Anonym sa...

Israels finansiella utveckling har givetvis inget att göra med att dom bär upp enormt stort bidrag från västvärlden....? Att USA betalar mer i bistånd(exklusive det miltära biståndet som är stort det också) enbart till Israel än till alla andra biståndsmottagare tillsammans ignorerar ockupations vänner allt för ofta. Alltid lika roande att se.

Ha en bra dag!

Rebecka sa...

"Enormt stort bidrag"? Har vår lika anonyma som intellektuellt resursbegränsade kommentator förläst sig på Aftonbladet, månne? Håll dig till Rosing-bloggen om du önskar briljera med din analysförmåga.